Cum se dansează Slow Fox
Are una dintre cele mai dificile tehnici de picior, deoarece presupune un contact permanent al unei parti a talpii cu podeaua. E o alunecare de la varf la calcai sau invers, in functie de directia deplasarii, care se termina cu talpile intr-o pozitie deschisa. Varietatea de pasi este foarte mare, cu un mare potential al combinatiilor intre pasii slow si quick. Este un dans swing cu aplecari largi si ridicari si coborari. Figurile specifice sunt Feather Step si Three Step. Adeseori, rotatiile se executa pe calcaie (Heel Turn)
Masura muzicala este de 4/4, iar tempoul este de 30 batai/minut. Se numara slow-slow-quick-quick. Se danseaza, in general, pe muzica jazz-blues.
Istoria Slow Fox-ului
Slow Fox-ul isi are originea in Foxtrot, dansat prima oara la New York. Numele de Foxtrot se leaga de actorul american de vodevil Harry Fox. Era angajat de New York Theatre, unul din cele mai mari teatre din lume atunci. El prezenta momente de dans cu miscari rapide combinate cu pasi lenti. In acea perioada, Fox ii initia pe cei care doreau in primii pasi de “trot”, pe muzica Ragtime. Cand se refereau la dansul lui, oamenii ii ziceau “Fox’s Trot” (mersul lui Fox). A ajuns destul de notoriu, astfel ca, la 3 septembrie 1914, comunitatea profesorilor de dans din America recunoaste Fox Trot-ul ca dans.
Altii spun ca aceasta denumire vine chiar de la vulpe (fox), animalul care se poate deplasa cu toate cele patru picioare pe aceeasi linie, asemanatoare evidenta cu Slow Fox-ul.
O alta teorie vorbeste despre asemanarea cu un mers caracteristic cabalinelor (“equestrian gait”), folosit la cursurile de echitatie si dresura.
Devine dans de consurs obligatoriu in 1930.
Slow Fox-ul poarta prestanta stilului englezesc. Este unul dintre cele mai elegante dansuri, impunand dansatorilor un echilibru perfect si o buna tehnica a picioarelor. Impresia pe care o lasa acest dans cand e privit este aceea de plutire pe ring.